Polyxena 3: Rožmberská trilógia - Bonhardová, Nina: 1907-1981 (Klíč - Knihovna lidové četby, 1985)
Historická románová freska chmurných barev, odhalující utrpení poddaných, vykořisťovaných a bezprávných. Autorka "Polyxenou" uzavírá svou rožmberskou trilogii, v níž známé historické děje a postavy jsou stavěny v novém světle pravé podoby vznešeného světa feudálních velmožů, církevních hodnostářů i císaře Rudolfa II.