Kronika rodu Maiovcov: Epizódy z romantického života : (Os Maias) - Queirós, José Maria Eça de: 1845-1900 (Členská knižnica Pravda, 1981)
Dej dvojzväzkového široko kompovaného románu, v ktorom autor na osudoch troch generácií starej a zámožnej rodiny presvedčivo a s jedinečným rozprávačským umením zachytil obdobie mravného úpadku šľachty, sa odohráva v druhej polovici devätnásteho storočia v Lisabone...