Príčina smrti neznáma: Výber svetových kriminálnych poviedok - Hilton, James: 1900-1954; Ellin, Stanley: 1916-1986; Peters. Steven; Reilly, Helen: 1891-1962; Vickers, Roy: 1889-1965; McConnor, Vincent: 1907-1999; Carr, John Dickson: 1906-1977; Swinnerton, Frank Arthur: 1884-1982; Blochman, Lawrence G.: 1900-1975; Woolrich, Cornell: 1903-1968; Petro, Jozef: 1954-; Švihran, Ladislav: 1931-; et al. (Smena Bratislava, 1971)
Svetoznámi autori kriminálnych poviedok, zaradených do tohto výberu, zavedú milovníkov vzrušujúcej literatúry do najpestrejších prostredí.
Kniha ponúka detektívne príbehy: James Hilton: Dokonalý plán, Stanley Ellin: Dvanásta socha, Steven Peters: V cele smrti, Roy Vickers: Večera pre dvoch, J. D. Carr: Tretia guľka a ďalšie, Swinnerton, F.: Noc v Sohu, Blochman, L.G.: Mŕtvi predsa nechodia, Woolrich, C.: Prípad reportéra Burgessa. Doslov (Ladislav Švihran).
Keywords: poviedky autorské; detektíne poviedky; kriminálne poviedky; próza; anglicka literatúra - texty; americká literatúra - texty; Hilton, James (bol anglický spisovateľ bestsellerov a hollywoodských scenárov.* 09.09.1900 Leigh, Anglicko - 20.12.1954 Long Beach, Kalifornia, USA); Ellin, Stanley (americký spisovateľ, 06.10.1916 v Brooklyne, New York - 31.07.1986 v Brooklyne, New York); Petro, Jozef (slovenský jazykový lektor, publicista a prekladateľ. * 1954 Slovensko -); Laluha, Milan (slovenský akademický maliar, grafik, knižný ilustrátor. * 11.11.1930 v Tekovských Lužanoch, Slovensko - 10.11.2013 Bratislava, Slovensko); Švihran, Ladislav, pseudomym Roman Vrábeľ (slovenský spisovateľ, prozaik, autor literarúry faktu najmä pre deti a mládež, prekladateľ. Do roku 1938 žil v Belgicku, kam sa jeho rodičia odsťahovali za prácou. *15.12.1931 Liege, Belgicko -)