Vo vlastnom zrkadle (Über Kunst und Literatur) - Goethe, Johann Wolfgang von: 1749-1832; Humajová, Daniela: 1955-; Dedinský, Móric Mittelmann: 1914-1989; Pado, Juraj: 1922-2010; Richter, Milan: 1948-; Tomčík, Miloš: 1922-2009 1922-; Kiss, Fedor: 1946-; Bartko, Michal: 1923-2008 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
Týmto výberom z Goetheho rozsiahlej tvorby sa usilujeme splatiť daň veľkému umelcovi ,, nahliadnutím do studnice hĺbavého a nespokojného ducha, ktorý ešte vždy nie je muzeálnym artiklom, ale živým a podnetným mysliteľom, básnikom, románopiscom a dramatikom.
Obsah: Venovanie. Predohra na javisku. Moja bohyňa. Teória a prax. Názor na svet. Pramene tvorivosti. Príroda a život. Spoločnosť. Ľud. Národ. Dedičstvo. Obsah. Hodnota. Predmet. Metóda. Forma a tvar. Odsudok a ocenenie. Vo vlastnom zrkadle. Doslov: Básnik a vedec (Miloš Tomčík). Reprodukcia na predsádke.
Keywords: Goethe, Johann Wolfgang von (nemecký básnik, dramatik, prozaik, divadelný režisér, kritik, humanista, prírodovedec, filozof, politik a mysliteľ. * 28.08.1749 Frankfurt nad Mohanom, Nemecko - 22.03.1832 Weimar, Saxe-Weimar, Nemecko); autobiografické eseje; Dedinský, Móric Mittelmann (slovenský spisovateľ, poét, odborná literatúra, publicista, prekladateľ. Nar. 23.09.1914 Žbince, Slovensko - 06.05.1989 Bratislava, Slovensko); Pado, Juraj (bol slovenský básnik, spisovateľ, prekladateľ, esejista a literárny kritik. * 20.03.1922 v Čečehove, Slovensko - 06.04.1010 v Košiciach, Slovensko); Richter, Milan (slovenský básnik, dramatik, prekladateľ, publicista a knižný vydavateľ. * 25.07.1948 Bratislava, Slovensko -); Tomčík, Miloš (slovenský literárny vedec, kritik, analytik, 19.9.1922 Liptovský Mikuláš-Ploštín - 15.10.2009 Bratislava); eseje nemecké; výroky autorské; teória umenia; osobnosti literárne; dramatici nemecký; výber z tvorby; próza; nemecká literatúra - texty; Kiš, Fedor (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, úžitá a propagačná grafika. * 01.10.1946 Bratislava, Slovensko -); Bartko, Michal (slovenský spisovateľ, redaktor, prekladateľ. Po prvých básňach a literárnokritických príspevkoch od polovice 50. rokov sústredil záujem na teoretické otázky estetiky a literatúry, ovplyvnený šaldovskou estetikou a francúzskou filozofiou umenia. * 23.09.1923 Važec, Slovensko - 17.06.2008 Liptovský Hrádok, Slovensko)