Múdry Matej: alebo rozprávanie o Matejovi Belovi a jeho dobe - Fraňo, Jozef: 1916-1987 (Mladé letá, 1984)
Matej Bel - syn slovenského roľníka a remeselníka. Poddanský chlapec, dieťa s chatrným zdravím, učiteľmi i panskými spolužiakmi otĺkaný žiak, vynikajúci študent. Veľký pedagóg a jazykovedec, posledný polyhistor. Najplodnejší autor našej kultúrnej minulosti, autor neobyčajného geografického diela. Mimoriadna vedecká osobnosť, pracovitý, húževnatý, skromný človek.Matej Bel - ústredná postava rozprávania životopisnej knihy skúseného autora, ktorý na základe historických dokumentov kreslí obraz života veľkého učenca od narodenia, ale plasticky podáva aj obraz doby, v ktorej žil.