Výber z diela : (Săčinenija I-XIX) - Blagoev, Dimitar Nikolov: 1856-1924 (Postavy svetového a národnooslobodzovacieho revolučného hnutia, 1981)
Výber odzkadľuje pomery v bulharskom štáte po oslobodení spod stáročného tureckého útlaku, začiatky rozvoja kapitalizmu, formovanie robotníckej triedy a vývoj socialistického hnutia v Bulharsku.