Výber z diela (Săčinenija I-XIX) - Blagoev, Dimitar Nikolov: 1856-1924; Bystrický, Valerián: 1936-; Topoľský, Milan; Bystrický, Valerián: 1936-; Rosmány, Karol: 1937-; Korbellová, Elena (Bratislava Pravda, 1981)
Výber odzkadľuje pomery v bulharskom štáte po oslobodení spod stáročného tureckého útlaku, začiatky rozvoja kapitalizmu, formovanie robotníckej triedy a vývoj socialistického hnutia v Bulharsku.
Fot. na front. 75 zázn. lit. o knihách, čas. a čl. v jaz. slov., bulh. a franc.
Keywords: biografie; životopisy; osobnosti revolucionárske; revoluciomári bulharskí; život a dielo; výber z diela; dejiny bulharska; próza; bulharská literatúra - texty; Bulharsko; Bulharsko; Blagoev, Dimitar Nikolov (bulharský revolucionár, politický vodca, zakladateľ bulharského socializmu a redaktor. Bol tiež autorom mnohých výskumných esejí o otázkach marxistickej filozofie, politickej ekonómie, histórie, estetiky a bulharskej literatúry. * 14.06.1856 v dedine Zagorichani v regióne Macedónsko, dnes Vasiliada v Agioi Anargyroi, Kastoria, Grécko - 07.05.1924 Sofia, Bulharsko); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)