Adriaan Brouwer (Adriaan Brouwer) - Timmermans, Felix: 1886-1947; Májeková, Júlia: 1919-1991; Blažo, Pavol: 1943-; Juráková-Ranostajová, Zora: 1948-; Brouwer, Adriaan: asi 1605/1606-1638 (Tatran Bratislava, 1977)
Rozsahom neveľký román, veľmi plasticky evokuje človeka a maliara A. Brouwera a jeho odby v pohnutých časoch španielskej nadvlády v Belgicku.
Tit. dvojlist. Ilustr. na predsádkach. V obrázkovej prílohe sú použité kompozície podĺa diel Adriaana Brouwera. Z flámskeho originálu preložila Júlia Májeková.
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisné romány; historické romány; Timmermans, Felix, celým menom Leopold Maximiliaan Felix Timmermans. Písal tiež pod pseudonymom Polleke van Mher (bol flámsky, belgický spisovateľ, maliar, písal divadelné hry, historické romány, náboženských diel a básne. Je najviac prekladaným spisovateľom z Flámska. * 05.07.1886 Lier, Belgicko - 24.01.1947 Lier, Belgicko); osobnosti maliarské; maliari belgický; maliari flámski; Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); flámski maliari; život a dielo; maliarstvo flámske; próza; Brouwer, Adriaan (holandský maliar, 1605-1638); Belgicko; belgická literatúra - texty; Belgicko; Juráková-Ranostajová, Zora (slovenská prekladateľka z angličtiny. * 1948 Slovensko -)