Kašeľ: Antológia detektívnych, hororových, psychologických, realistických a iných poviedok - Ahlin, Lars: 1915-1997; Barbusse, Henri: 1873-1935; Bates, Ernest Herbert: 1905-1974; Bergman, Ingmar: 1918-2007; Bodker, Cecil: 1927-; Boileau, Pierre Louis: 1906-1989; Narcejac, Thomas: 1908-1998; Bolstad, Oivind: 1905-1979; Böll, Heinrich: 1917-1985; Buzzati, Dino: 1906-1972; Compagnone; Campanille, Achille: 1899-1977; et al. (Osveta, 1991)
Kniha predstavuje antológiu detektívnych, hororových, psychologických, realistických a iných poviedok západoeurópskych spisovateľov o lekároch, zdravotníckych pracovníkoch a pacientoch. Je v nej viac ako päťdesiat poviedok, každá z pera iného autora, viacerí vykonávajú povolanie lekára, sú občanmi šestnástich západoeurópskych krajín. I napriek rôznym jazykom originálov, napriek rôznym povolaniam a životným skúsenostiam spájajú ich autorov aspoň dve putá. Prvým je úprimná snaha zobraziť pravdivo ťažkú a zodpovednú prácu lekárov, ďalších pracovníkov zdravotníctva, ale aj pacientov i podvodníkov, ktorí sa v tejto oblasti občas priživujú. Druhým je, že autori nehovoria len o liečbe tela, ale aj ducha, a tak určujú v nejednom prípade aj morálnu diagnózu našej epochy, majú ruku na pulze doby.