Úpadok a zánik Rímskej ríše 1 : (The Decline and Fall of the Roman Empire) - Gibbon, Edward: 1737-1794 (Kométa, 1988)
Úpadok I.68 - Hlavná Gibbonova téza hovorí, že o úpadok Ríma sa pričinila predovšetkým postupná strata občianskych hodnôt obyvateľov a ich zpohodlnění. Predtým stmeľujúcu povinnosti ako obrana štátu boli prenechané žoldnierom barbarského pôvodu, ktorých postupne pribúdalo, až získali nad Rimanmi prevahu. Na páde Ríma sa podieľalo aj kresťanstvo, ktoré kladie dôraz na posmrtný život a oslabuje tak záujem o aktuálne svetské dianie; opomenúť nemožno ani vpád Germánov. Úpadok bol ešte hlbšie vo východnej ríši (pre ktorú Gibbon zaviedol názov "byzantská"), ktorá podľa neho už nemá s Rímom nič spoločné. Isté sympatie však mal pre stredovekú ríšu.