Úpadok a zánik Rímskej ríše 2 : (The Decline and Fall of the Roman Empire) - Gibbon, Edward: 1737-1794 (Kométa, 1988)
Medzi tých, ktorých zaujal úpadok Rímskej ríše patrí aj Edward Gibbon, reprezentant anglického osvieteneckého dejepisectva. Gibbon začína svoje dielo obdobím Antoniovcov, vidí v ňom šťastné obdobie cisárskeho Ríma, keď národy žili v mieri a užívali plody svojej práce i nahonobené bohatstvá. Sleduje rímske dejiny až po pád Konštantínopolu, bašty Byzantskej ríše. Autor pritom neradí jednotlivé fakty a udalosti vedľa seba, ale pokúša sa objasniť historický vývoj a jeho zákony. Všíma si rozdiely medzi krajinami a národmi, rozdiely geografické a klimatické, intelektuálne rozdiely danej spoločnosti i kultúrne vlastnosti spoločenských skupín, ale aj hospodárske faktory, najmä v obchode. Takto sa mu podarilo načrtnúť pestrý a živý obraz celého veku ľudských dejín, pričom udržiava čitateľa v napätí zaujímavou témou a neobyčajne názornými opismi udalostí, bitiek, charakterov jednotlivých vodcov a cisárov, ich života a zvykov.