Úpadok a zánik Rímskej ríše 2 (The Decline and Fall of the Roman Empire) - Gibbon, Edward: 1737-1794; Krupa, Viktor: 1936-; Kopčan, Vojtech: 1940-2000; Mydlo, Svetozár: 1948-2014; Mládeková, Eva: 1945- (Bratislava Tatran, 1988)
Medzi tých, ktorých zaujal úpadok Rímskej ríše patrí aj Edward Gibbon, reprezentant anglického osvieteneckého dejepisectva. Gibbon začína svoje dielo obdobím Antoniovcov, vidí v ňom šťastné obdobie cisárskeho Ríma, keď národy žili v mieri a užívali plody svojej práce i nahonobené bohatstvá. Sleduje rímske dejiny až po pád Konštantínopolu, bašty Byzantskej ríše. Autor pritom neradí jednotlivé fakty a udalosti vedľa seba, ale pokúša sa objasniť historický vývoj a jeho zákony. Všíma si rozdiely medzi krajinami a národmi, rozdiely geografické a klimatické, intelektuálne rozdiely danej spoločnosti i kultúrne vlastnosti spoločenských skupín, ale aj hospodárske faktory, najmä v obchode. Takto sa mu podarilo načrtnúť pestrý a živý obraz celého veku ľudských dejín, pričom udržiava čitateľa v napätí zaujímavou témou a neobyčajne názornými opismi udalostí, bitiek, charakterov jednotlivých vodcov a cisárov, ich života a zvykov.
Z obsahu: O stave Itálie. Justiniánová éra. Nástup Islamu. Úpadok ríše na východe. Križiacke výpravy. Koniec Rímskej ríše. Vysvetlivky. Doslov: Edward Gibbon a jeho Úpadok a zánik Rímskej ríše (Vojtech Kopčan). Rozlož. ilustr. na tit. liste.
Keywords: Gibbon, Edward (bol jeden z najvýznamnejších britských historikov . Zaoberal sa hlavne dejinami rímskej ríše a jeho hlavné dielo Úpadok a pád rímskej ríše patrí dodnes ku klasickým. * 08.05.1737 v Putney, pri Londýne, Anglicko - 16.01.1794 v Londýne, Anglicko); Krupa, Viktor (slovenský jazykovedec, orientalista, autor literatúry faktu, prekladateľ. * 23.12.1936 Nové Mesto nad Váhom, Slovensko -); dejiny rímske; Rím - staroveký (Taliansko); Kopčan, Vojtech (bol Jeden z najvýznamnejších slovenských historikov, turkolog, orientalista a prekladateľ. Zameriaval sa najmä na tureckú okupáciu Uhorska, osmanskými prameňami k dejinám Slovenska. Autor významných historických publikácií. * 1940 Horná Ždaňa, okres Žiar nad Hronom, Slovensko - 2000 Bratislava, Slovensko); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko); náboženstvá; panovníci rímski; Rím - staroveký (Taliansko)