Napoleon Bonaparte (Napoleon Bonapart) - Manfred, Albert Zacharovič: 1906-1976; Gažová, Oľga; Šrámek, Karol; Gažovič, Milan; Dúbravová, Ružena; Napoleon I. Bonaparte: 1769-1821 (Bratislava Pravda, 1974)
Napoleon Bonaparte bol francúzsky cisár a vojvodca, ktorý je dodnes považovaný za kľúčovou osobnosť modernej histórie a ikonu vojenstva na prelome 18. - 19. storočia. Narodil sa na Koršiciach do rodiny nie príliš zámožného úradníka šľachty. Už v deviatich rokoch ich otec s jeho starším bratom Jozefom odviezol do Francúzska, kde študoval na miestnych vojenských školách. Po smrti otca vo svojich 16. rokoch prevzal starosť o rodinu. Rast jeho kariéry nastal keď sa ako delostrelecký dôstojník zaslúžil o dobytie pevnosti Toulon a bol povýšený na hodnosť brigádneho generála.
Obsah: Predslov. Pod zástavou osvietenských ideí. Vojak revolúcie. Generál Direktória. Talianske výpravy v rokoch 1796-1797. Egypt a Sýria. V predvečer brumaira. 18.-19. brumaira. Prvý konzul. Hľadanie spojenectva s Ruskom. Doživotný konzul. Cisárstvo. Od Slavkova po Tylžu. Spojenectvo s Ruskom. Vzostup a pád. Pred rozhodujúcou zrážkou (roky 1808-1811). Pochod na Rusko a pád cisárstva. Pred koncom. Sto dní. Epilóg. Menný register.
Keywords: romány autorské; historické romány; 18.-19. stor; vojnové romány; politické romány; dejiny francúzske; Francúzsko; Manfred, Albert Zacharovič (ruský doktor historických vied, patril k druhej generácii sovietskych marxistických historikov a jeho rozsiahle vedecké i popularizačnú dielo dosiahlo medzinárodného uznania. Vo svojej bádateľskej činnosti sa sústredil na novovekej dejiny Francúzska, z nich najmä na obdobie zahŕňajúce obe francúzkej buržoáznej revolúcie a napoleonské vojny. * 1906 Rusko - 976 Rusko); biografické romány; životopisné romány; osobnosti cisárske; cisári francúzski; dejiny vojenstva; próza; ruská literatúra - texty; Napoleon Bonaparte, alebo Napoleon I. Bonaparte (bol cisár francúzsky. Z rodu Bonaparte, bol generál Francúzskej revolúcie, neskôr 1802-1804 samozvaný Prvý konzul Francúzskej republiky, 1804-1814 a 1815 samozvaný cisár Francúzov a 1806 Protektor Rýnskeho spolku a kráľ Talianska.* 15.08.1769 Ajaccio, Korzika - 05.05.1821 v Longwood House, ostrov Svätá Helena, južný Atlantik); Francúzsko