Napoleon Bonaparte : (Napoleon Bonapart) - Manfred, Albert Zacharovič: 1906-1976 (Pravda, 1985)
Napoleon Bonaparte bol francúzsky cisár a vojvodca, ktorý je dodnes považovaný za kľúčovou osobnosť modernej histórie a ikonu vojenstva na prelome 18. - 19. storočia. Narodil sa na Koršiciach do rodiny nie príliš zámožného úradníka šľachty. Už v deviatich rokoch ich otec s jeho starším bratom Jozefom odviezol do Francúzska, kde študoval na miestnych vojenských školách. Po smrti otca vo svojich 16. rokoch prevzal starosť o rodinu. Rast jeho kariéry nastal keď sa ako delostrelecký dôstojník zaslúžil o dobytie pevnosti Toulon a bol povýšený na hodnosť brigádneho generála...