Žabiakove dobrodružstvá (The Wind in the Willows) - Grahame, Kenneth: 1859-1932; Čačko, Peter: 1936-; Šimulčíková, Jana: 1937-; Vimr, Luděk: 1921-2005; Lesná, Marta: 1931- (Mladé letá Bratislava, 1972)
Krtko, Potkan, Jazvec, Vydra a Žabiak žijú pokojným civilizovaným životom vo svojich útulných obydliach či norách. Potkan s Krtkom zažívajú drobné dobrodružstvá zavinené prevažne krtkovou neskúsenosťou a neznalosťou krajiny a miestnych zvierat. Rušivým elementom v skupine priateľov je pyšný a domýšľavý Žabiak, majiteľ Žabieho letohrádku. Keď po prvý raz uvidí automobil, zaobstará si ho, pyšne sa v ňom vyváža, jazdí vysokou rýchlosťou a čoskoro havaruje: to sa niekoľkokrát opakuje, pokiaľ sa zvieratká nerozhodnú mu dohovoriť a od jeho nebezpečnej záľuby aj odradiť. Žabiak im však utečie, a keď pri úteku nájde opustené auto, nedá mu to a ukradne ho. Je chytený, odsúdený a uväznený. Z väzenia však opäť ujde a po dramatických udalostiach sa nakoniec vráti k svojim priateľom. Anglický názov: The Wind in the Willows.
Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: Grahame, Kenneth (bol škótsko-anglický bankár a spisovateľ, jeden z klasikov detskej literatúry. Najslávnejší knihami Vietor vo vŕbach a Neochotný drak, ktoré boli adaptované do Disneyho filmov. * 08.03.1859 Edinburgh, Škótsko, Veľká Británia - 06.07.1932 Pangbourne, Berkshire, Anglicko, Veľká Británia); Čačko, Peter (slovenský prekladateľ najmä literatúry pre deti a mládež a prózy. Prekladá z viacerých slovanských jazykov, vrátane poľštiny a lužickej srbčiny. * 1936 Slovensko -); Šimulčíková, Jana (slovenská spisovateľka, novinárka a prekladateľka. Žije v Bratislave. Nar. 25.07.1937 Praha, Česko -); rozprávky autorské; klasické rozprávky; rozprávky o zvieratách; žaby; rozprávky škótske; próza; škótska literatúra - texty; Vimr, Luděk (bol český knižný grafik a ilustrátor. * 05.07.1921 Králův Dvůr, Česko - 08.11.2005 Praha, Česko); pre čitateľov od 6 rokov