Prípravy na svadbu - Šoltésová, Elena Maróthy: 1855-1939 (Hviezdoslavova knižnica, 1961)
Elena Maróthy Šoltésová vstúpila do literatúry roku 1881 poviedkou Na dedine, za ktorú získala literárnu odmenu. Po prvom úspechu hneď v ďalšom roku uverejnila druhú beletristickú prácu, črtu Prípravy na svadbu. Tretia, najrozsiahlejšia práca, novela V čiernickej škole vyšla po deväťročnej prestávke, roku 1891. Potom nasledovali novely Prvé previnenie r. 1896, Popolka r. 1898 a Za letného večera r. 1902. Krátke prózy autorky možno bezpečne rozčleniť na dve vývinové etapy, zreteľne sa líšiace umeleckou hodnotou i rozsahom. Do prvého obdobia možno zadeliť len prvé dve menšie práce, Na dedine a Prípravy na svadbu. Ostatné novely sú obsahom i spracovaním náročnejšie.