V čiernickej škole - Maróthy-Šoltésová, Elena: 1855-1939; Šoltésová, Elena Maróthy: 1855-1939 (Slovenskí klasici, 1972)
Výber je zoradený chronologicky, práce vychádzali v rokoch 1922-1925, bezmála všetky teoretické články vyšli však v roku 1958 v knihe pod názvom Pohľady na literatúru a časť jej nevšedne zaujímavej korešpodencie v knihe Korešpodencia Timravy a Šoltésovej v roku 1952. Jazykovou úpravou prác bolo úsilie priblížiť text dnešnému čitateľovi a pritom nezotrieť individualitu autorky.