Goya, čiže krutá cesta poznania : (Goya oder Der arge Weg der Erkenntnis) - Feuchtwanger, Lion: 1884-1958 (Osudy slávnych, 1976)
V románe Goya čiže krutá cesta poznania uvádza Feuchtwanger čitateľa do španielskych dejín z konca 18. storočia. Je to strhujúce dielo o veľkom španielskom maliarovi Franciscovi Goyovi. Román sa skladá z 2 častí. Autor v tomto románe vytvoril zložitý obraz doby, vykreslil množstvo typov, vo vzájomných vzťahoch protikladných i doplňujúcich sa. Autor tu fascinuje čitateľa silnými dojmami, otrasnými zážitkami, nádherným líčením prírody.