Hrabě Lucanor čili Kniha příkladů : (El conde Lucanor o El Libro de los Cantares) - Manuel, Juan Don Kastiský: 1282-1347 (Živá díla minulosti, 1961)
Kniha napísaná roku 1335 je dielom osvieteného feudálneho spisovateľa, príslušníka kráľovského kastílskeho rodu. Na 51 "príkladoch" zo života vykladá múdry Patronio grófovi Lucanorovi svoje názory na to, ako si má počínať v rôznych veciach feudál, aby bolo zachované dobré spolužitie jednotlivých stavov. Český preklad uvádza podstatnú časť významného stredovekého diela.