Hrabě Lucanor čili Kniha příkladů (El conde Lucanor o El Libro de los Cantares) - Manuel, Juan Don Kastiský: 1282-1347; Kult, Luděk: 1922-1981; Sklenář, Zdeněk: 1910-1986; Hodoušek, Eduard: 1921-2004 (Praha Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1961)
Kniha napísaná roku 1335 je dielom osvieteného feudálneho spisovateľa, príslušníka kráľovského kastílskeho rodu. Na 51 "príkladoch" zo života vykladá múdry Patronio grófovi Lucanorovi svoje názory na to, ako si má počínať v rôznych veciach feudál, aby bolo zachované dobré spolužitie jednotlivých stavov. Český preklad uvádza podstatnú časť významného stredovekého diela.
Životopis: Don Juan Manuel Kastiský (05.05.1282, Escalona -13.06.1347, Penafiel) byl španělský šlechtic a spisovatel, infant kastilský.
Byl vnukem krále Ferdinanda III. a Alžběty Štaufské, proslul svým hrdinstvím v bojích proti Maurům a především svou vzdělaností (patřil k největším učencům soudobého Španělska). Založil několik klášterů, kterým věnoval své poměrně početné spisy. Měly být v klášteře Penafiel opsány do jedné velké knihy, ale dochovaly se z nich jen zlomky, především sbírka drobných povídek, podobenství a příhod Hrabě Lucanor (El conde Lucanor). Sbírka je spojena pozoruhodným rámcem - hrabě Lucanor klade svému rádci padesát otázek, převážně s etickou tématikou, rádce na každou z nich odpovídá drobným příběhem. Dalším dochovaným dílem je Spis o rytíři a zbrojnoši (Libro del' Cavallero y del Escudero). Jeho texty, převážně s mravoučnou tématikou, patří k vrcholům španělské středověké prózy, byly přeloženy do mnoha jazyků.
Keywords: Manuel, Juan Don Kastiský (bol španielsky šľachtic a spisovateľ, infant kastílsky. * 05.05.1282 Escalona, Toledo, Španielsko - 13.06.1347 Penafiel, Valladolid, Španielsko); romány autorské; historické romány; 14. stor; spoločenské romány; etické príbehy; filozofia morálky; Kult, Luděk (bol český prekladateľ z francúzštiny, taliančiny, portugalčiny a španielšiny. * 1922 Česko - 1981 Česko); Hodoušek, Eduard (bol český hispanista a prekladateľ zo španielčiny, portugalčiny, francúzštiny a angličtiny. * 18.09.1921 Voline, Česko - 10.05.2004 Praha, Česko); Sklenář, Zdeněk (bol český maliar, grafik a ilustrátor. * 15.04.1910 Leština, okres Šumperk, Česko - 19.04.1986 Praha, Česko); poučné príbehy; próza; španielska literatúra - texty