Dickens : (Dickens) - Majchrowski, Stefan: 1908-1988 (Postavy a osudy, 1980)
Charles Dickens bol predstaviteľom anglického kritického realizmu devätnásteho storočia. Dickensova cesta k spisovateľskej sláve a obľube vo vtedajšej kultúrnej verejnosti nebola vôbec ľahká. Trpké skúsenosti z detstva, nedostatok školského vzdelania, práca desaťročného chlapca v ťažkých podmienkach, hanba väzenia pre dlžníkov - všetky tieto a iné obrazy ľudskej biedy, ktoré zažil na vlastnej koži, neskôr zužitkoval a literárne stvárnil v mnohých románoch.