Dickens (Dickens) - Majchrowski, Stefan: 1908-1988; Kiss, Ľudovít; Dickens, Charles: 1812-1870 (Bratislava Obzor, 1980)
Charles Dickens bol predstaviteľom anglického kritického realizmu devätnásteho storočia. Dickensova cesta k spisovateľskej sláve a obľube vo vtedajšej kultúrnej verejnosti nebola vôbec ľahká. Trpké skúsenosti z detstva, nedostatok školského vzdelania, práca desaťročného chlapca v ťažkých podmienkach, hanba väzenia pre dlžníkov - všetky tieto a iné obrazy ľudskej biedy, ktoré zažil na vlastnej koži, neskôr zužitkoval a literárne stvárnil v mnohých románoch.
Zoznam významnejších životopisných diel.
Keywords: romány autorské; historické romány; biografie; životopisy; osobnosti literárne; spisovatelia anglickí; Majchrowski, Stefan (poľský spisovateľ. * 13.03.1908 v Grodzisk Mazowiecki, Poľsko - 22.02.1988 vo Varšave, Poľsko); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); život a dielo; Dickens, Charles John Huffam, pseudonym Boz (anglický románopisec, hlavný predstaviteľ kritického realizmu. Nar. 07.02.1812 Landport, pri Portsmouthe, Anglicko - 08.06.1870 Higham, blízko mesta Rochester, Anglicko); próza; poľská literatúra - texty