Päť storočí tajnej vojny: Z dejín tajnej diplomacie a výzvednej služby : (Pjať stoletij tajnoj vojny) - Čerňak, Jefim Borisovič: 1923-2013 (Členská knižnica Pravda, 1975)
Z dejín tajnej diplomacie a výzvednej služby. Kniha pre všetkých milovníkov dobrodružnej literatúry, a pre tých, ktorých zaujímajú významné postavy a udalosti svetových dejín a ich zákulisie. Autor ponúka v 78 príbehoch udalosti posledných 500 rokov. Kniha končí obdobím 1. svetovej vojny. V prvých príbehoch vystupujú aj postavy starovekých a stredovekých dejín. Počínajúc renesanciou, ktorá znamená aj renesanciu špionáže, kreslí autor postavy, ich dobu a prostredie v plnej šírke. Borgiovci, jezuiti, Katarína Medicejská, Richelieu, Shakespeare, Balsamo, Napoleon, Pinkerton, Mata Hari...to sú len niektoré z postáv, ktoré tu vystupujú...