Kamarádi čísla - Koval, Václav: 1907-; Škoda, František: 1931-1988; Kašpárek, Miloš; Sokol, Jiří (Státní pedagogické nakladatelství Praha, 1969)
Zrozumiteľným a zaujímavým spôsobom približuje autor niektoré konkrétne problémy matematiky, ktoré sa nezasvätenému čitatelia budú javiť paradoxnými a ich riešenie miestami aj napínavým. Preberá magické štvorce, číslanepředstavitelně veľká a problematiku miery, času i rýchlosti. Zaoberá sa teóriou hier a pravdepodobnosti, zaujímavosťami z topológie a geometrie štvorrozmerného priestoru a problémy počítacích strojov atď., Pričom vždy prihliada k historickému vývoju problémov.
Z obsahu: Na počátku. Magie. O číslech a počítání. Změřený čas. Na váze. Těžká váha. Jak na délku? Správné míry. Rychle, Rychleji. Obrazy čísel. Hry a pravděpodobnost. Z geometrie. Podivuhodná topologie. Svět plný rozměrů. Země a vesmír. Bez počítání. Na pomoc počtářům. Počítač čte fotografii. Úkoly....
Keywords: prírodné vedy; matematika; matematika pre deti; logika matematická; čas a matematika; Koval, Václav (český spisovateľ populárno-vedeckej literatúry. * 08.10.1907 v Nechanice, pri Hradci Králové, Česko -); hry matematické; matematické hry; geometria; zaujímavosti z matematiky