Matematika pro volné chvíle: Zábavou k vědě : (Przez rozrywkę do wiedzy. Rozmaitości matematyczne) - Kowal, Stanisław (Polytechnická knižnice, 1986)
Dejiny a problémy matematiky. Knižka vtipnou a zábavnou formou zoznamuje čitateľa s mnohými význačnými objavy z histórie matematiky as radom zaujímavostí z elementárnej matematiky aj z niektorých oblastí matematiky vyššia (analytickej geometrie, topológie, variačného počtu, počtu pravdepodobnosti).