Párožrúti (Lichožrouti) - Šrut, Pavel: 1940-; Litvák, Ján: 1965-; Miklínová, Galina: 1970-; Chmel, Karol: 1953- (Slovart Bratislava, 2015)
Možno sa aj vám včera alebo práve teraz stratila ponožka. Kto zato môže? Párožrút! Záhadný tvor, ktorý žerie ponožky, ale vždy len jednu z páru. Párožrútov žije na svete asi toľko, koľko je ľudí, takže celkom iste býva nejaký aj u vás doma. Len dvom vyvoleným sa však podarilo párožrúta vidieť: starému profesorovi Kučeráčikovi a mladému starému mládencovi Egonovi Vavrincovi. A práve vďaka nim prenikla do tajomného sveta ponožkožrútov autorská dvojica Pavel Šrut a Galina Miklínová a napísali napínavý a vtipný príbeh, ktorý by deti nemali čítať pred spaním. Nedovolí im totiž od strachu (alebo od smiechu) zaspať.
Pre čitateľov od 7 rokov.
Keywords: Šrut, Pavel ( český básnik , prekladateľ, fejtonista, autor kníh pre deti a piesňových textov. V rokoch 1962 - 1967 študoval anglistiku a hispanistiku na Filozofickej fakulte UK . Bol redaktorom vydavateľstva Naše vojsko (1968 - 1971); v rokoch 1971 - 1997 bol v slobodnom povolaní. Neskôr pôsobil v rozhlasovej stanici Vltava . * 03.04.1940 Praha, Česko -); príbehy autorské; dobrodružné príbehy; humoristické príbehy; české príbehy; próza; česká literatúra - texty; Litvák, Ján (slovenský prekladateľ. Študoval na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave. V 90. rokoch pôsobil ako redaktor v Kultúrnom týždenníku, Literárnom týždenníku a Dotykoch. V súčasnosti pracuje ako korektor v denníku SME. Popri vlastnej tvorbe sa venuje prekladaniu (R. Thákur, A. Rimbaud, W. Blake, V. V. Chlebnikov). Zostavil výber z básnického diela Jána Stacha Svadobná cesta a spolu s R. Bielikom antológiu slovenskej duchovnej poézie Stratená v ľaliách. Zaoberá sa pestovaním biozeleniny a semien starých odrôd. * 26.08.1965 Bratislava -); Miklínová, Galina (česká režisérka, maliarka, výtvarníčka animovaných filmov a knižná ilustrátorka . * 28.07.1970 Ostrava, Česko -); Chmel, Karol (slovenský redaktor, básnik, prekladateľ. * 06.10.1953 Zvolen, Slovensko -); pre čitateľov od 7 rokov