Láska, hnev a nenávisť: Obrazy z ciest - Taliansko. Florentské noci. Bohovia v exile. K dejinám náboženstva a filozofie v Nemecku : (Reisebilder. Florentinische Nächte. Die Götter im Exil. Zur Geschichte der Religion und Philosophie in Deutschland - Heine, Heinrich: 1797-1856 (Svetová tvorba, 1989)
Aj keď sa autor preslávil predovšetkým ako básnik, neskôr sa v svojej tvorbe sústredil na prozaickú tvorbu. V tomto výbere sa nachádzajú črty z ciest po Taliansku a Nemecku, vktorých pútavou formou oboznamuje čitateľa s pamätihodnosťami miest a dopĺňa ich svojimi filozoficko - historickými úvahami...