Láska, hnev a nenávisť: Obrazy z ciest - Taliansko. Florentské noci. Bohovia v exile. K dejinám náboženstva a filozofie v Nemecku (Reisebilder. Florentinische Nächte. Die Götter im Exil. Zur Geschichte der Religion und Philosophie in Deutschland - Heine, Heinrich: 1797-1856; Mittelmann-Dedinský, Móric: 1914-1989; Mittelmann-Dedinský, Móric: 1914-1989; Imro, Igor: 1943-; Mládeková, Eva: 1945- (Bratislava Tatran, 1989)
Aj keď sa autor preslávil predovšetkým ako básnik, neskôr sa v svojej tvorbe sústredil na prozaickú tvorbu. V tomto výbere sa nachádzajú črty z ciest po Taliansku a Nemecku, vktorých pútavou formou oboznamuje čitateľa s pamätihodnosťami miest a dopĺňa ich svojimi filozoficko - historickými úvahami...
Doslov: Heinrich Heine - mysliteľ (Móric Mittelmann-Dedinský). Poznámky.
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; 18. stor; revolučné poviedky; cestopisné poviedky; Heine, Heinrich (bol nemecký básnik a prozaik vychádzajúci z romantizmu, autor teoretických spisov o kultúre a filozofii, revolučný demokrat, ústredná postava nemeckej literatúry po Goetheho smrti. * 13.12.1797 Düsseldorf, Nemecko - 17.02.1856 Paríž, Francúzsko); náboženstvo a spiritualita; filozofia ducha; Mittelmann-Dedinský, Móric, vlastným menom Móric Mittelmann (slovenský spisovateľ, redaktor, venoval sa skúmaniu dejín a problematiky slovenského a českého divadla, publicistickej a prekladateľskej činnosti. * 23.09.1914 Žbince, Slovensko - 06.05.1989 Bratislava, Slovensko); Imro, Igor (slovenský grafik, ilustrátor, fotograf. * 01.12.1943 Banská Bystrica, Slovensko -); dejiny filozofie; filozofická kritika; próza; nemecká literatúra - texty