Dante a jeho storočie : (Dante e il suo secolo) - Montanelli, Indro: 1909-2001 (Svetová tvorba, 1986)
Autor v tomto románe prestavuje idol, priam nedotknuteľného velikána svetovej poézie vo chvíli, keď schádza zo svojho peidestálu a vnára sa do tlačenice, do plnej a rušnej florentskej ulice z konca 13. storočia, medzi svojich večne sa hašteriacich súčasníkov. Autor taktiež vyzdvihuje dejiny Florencie, od nepamäti poznačenej krvavým zápasom na život a na smrť medzi dvoma proti sebe stojacimi tábormi...