Dante a jeho storočie (Dante e il suo secolo) - Montanelli, Indro: 1909-2001; Vallo, Stanislav: 1951-; Vallo, Stanislav: 1951-; Blažo, Pavol: 1943-; Vallo, Stanislav: 1951-; Lajčiaková, Elena (Bratislava Tatran, 1986)
Autor v tomto románe prestavuje idol, priam nedotknuteľného velikána svetovej poézie vo chvíli, keď schádza zo svojho peidestálu a vnára sa do tlačenice, do plnej a rušnej florentskej ulice z konca 13. storočia, medzi svojich večne sa hašteriacich súčasníkov. Autor taktiež vyzdvihuje dejiny Florencie, od nepamäti poznačenej krvavým zápasom na život a na smrť medzi dvoma proti sebe stojacimi tábormi...
Slovenský milovník Danteho, ale aj histórie ako takej, sa teraz môže pohrúžiť do triezveho, obsažného, neobyčajne pútavého diela popredného talianskeho spisovateľa a publicistu Indra Montanelliho. Nechýba tu politické ovzdušie, atmosféra hrôzy a strachu, vášne, zrady, krv, plamene zámerne zrúcaných domov (lebo takáto bola florentská scéna Danteho života). Preto autor venuje prvú časť knihy, celé tri kapitoly, výstižnému prehľadu európskych dejín. Čitateľsky pútavý je aj náčrt dejín Florencie, od nepamäti poznačených krvavým zápasom na život a na smrť medzi dvoma proti sebe stojacimi tábormi: raz sú to guelfi a gibelíni, raz zasa Bieli a Čierni...
Doslov: Montanelliho Dante (Stanislav Vallo).
Keywords: biografie; životopisy; Montanelli, Indro (bol talianský novinár, esejista a dramatik. Bol autorom učebníc dejepisu. * 22.04.1909 Miláno, Taliansko - 22.07.2001 Miláno, Taliansko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Dante Alighieri, alebo Alighiero, celým menom Durante di Alighiero degli Alighieri, známy aj pod menom Dante (bol jeden z najvýznamnejších talianskych básnikov a spisovateľovi. Je predstaviteľ renesančného humanizmu, a v rámci politického života bol na strane bielych guelfov. Svojimi názormi a dielami prispel aj k rozvoju jazykovedy, talianskeho jazyka a k vývoju politickej filozofie. Jeho najväčšie dielo je Božská komédia, kde zobrazuje stav duše po smrti v troch zásvetných ríšach: v pekle, očistci a v raji. Pre dejiny politickej filozofie má veľký význam latinsky spis De monarchia. V Danteho názoroch badať príklon k averroizmu a k svetelnej metafyzike novoplatonizmu. * medzi 21. májom až 21. júnom 1265 Florencia, Taliansko - 14.09.1321 Ravenna, Taliansko); osobnosti literárne; spisovatelia talianski; Florencia (Taliansko); historické romány; 13.-14. stor; život a dielo; dejiny stredoveku; Taliansko; historické monografie; próza; talianska literatúra - texty; Florencia (Taliansko); Taliansko; Vallo, Stanislav (slovenský veľvyslanec, prekladateľ. * 1951 Slovensko)