Drsný diktát drogy - Oľha, Štefan: 1936-2009 (Križovatky, 1984)
Kniha uvádza pestrý kaleidoskop príbehov alkoholikov rozličného veku, rozličných profesií. Na konkrétnych osudoch ľudí, ktorí prepadli droge a museli podstúpiť ťažkú cestu až po protialkoholické liečenie, autor podáva problém v celej jeho nahote a zložitosti. Výstižne charakterizuje zrod alkoholika v našej spoločnosti, vplyv alkoholickej subkultúry, ktorá maximálne toleruje užívanie, ba až zneužívanie alkoholu, poukazuje na nebezpečenstvo, do akého sa človek púšťa na dobrodružnej ceste za drogou. Autor opisuje aj liečebný režim psychiatrických zariadení so špecializovaným prístupom k liečbe toxikománií, hovorí o kladoch i nedostatkoch liečebných metodík smerujúcich k sebapoznaniu, načrtáva ťažký prerod toxikomana počas liečebného procesu.