Drsný diktát drogy - Oľha, Štefan: 1936-2009; Miššík, Tibor; Krížik, Ján: 1943-; Huščová, Naďa (Bratislava Smena, 1984)
Kniha uvádza pestrý kaleidoskop príbehov alkoholikov rozličného veku, rozličných profesií. Na konkrétnych osudoch ľudí, ktorí prepadli droge a museli podstúpiť ťažkú cestu až po protialkoholické liečenie, autor podáva problém v celej jeho nahote a zložitosti. Výstižne charakterizuje zrod alkoholika v našej spoločnosti, vplyv alkoholickej subkultúry, ktorá maximálne toleruje užívanie, ba až zneužívanie alkoholu, poukazuje na nebezpečenstvo, do akého sa človek púšťa na dobrodružnej ceste za drogou. Autor opisuje aj liečebný režim psychiatrických zariadení so špecializovaným prístupom k liečbe toxikománií, hovorí o kladoch i nedostatkoch liečebných metodík smerujúcich k sebapoznaniu, načrtáva ťažký prerod toxikomana počas liečebného procesu.
Z obsahu: Ako čítať túto knižku. Terminológia. Morfinisti, barbituralisti, alkoholici. Liečenie, alebo rozvod. Deň za dňom eufória. Lekárska historka. Kokainisti, cannabisisti, amfetaministi, kathisti, halucinogenisti. Droga. Kedy sa alkoholik hanbí. Abstinent. Herečka. Tabakisti a kofeinisti. Zákony, liečba, prevencia. Model špecializovanej liečby. Hviezdy, bulvár, drogy, tlač. Bývalý alkoholik. Čo robiť s knižkou po prečítaní. Doslov (Tibor Miššík). Literatúra. Ilustr. na front. 33 zázn. v slov. a češ.
Keywords: zdravoveda; alkoholizmus; drogy (beletria); závislosť; narkotiká; liečba závisti; prevencia; rozprávanie; etika a striedmosť; Oľha, Štefan (slovenský dramatik a scénárista, autor literatúry faktu, publicista. Do povedomia divadelnej verejnosti sa dostal aj ako dramaturg Malého divadelného štúdia v Košiciach. Štefan Oľha napísal viacero televíznych hier a scenárov dokumentárnych filmových snímok. * 03.05.1936 v Solivare, pri Prešove, Slovensko - 19.08.2009 v Košiciach, Slovensko)