Studňa lásky - Nižnánsky, Jožo: 1903-1976 (Meteor, 1987)
Nestárnúca legenda o sile lásky Omara a Fatimi, ktorá sa odohrala na Trenčianskom hrade. Základom Studne lásky je dávna legenda o vyhĺbení zámockej studne na Trenčianskom hrade. Vytesali ju v nepoddajnej skale Turci na príkaz obchodníka Omara, zaľúbeného do tureckej krásavice Fatmy, ktorá sa dostala na Slovensko ako zajatkyňa. Pán hradu, hrdý a mocný veľmož Štefan Zápoľský, nechcel ju Turkom vydať za nič na svete a preto im dal zdanlivo nesplniteľnú podmienku: pustí ju, ak vyrúbu do trenčianskej skaly studňu. Dejová pútavosť, romantika, napätie, to všetko je v príbehu zo slovenskej histórie.