Studňa lásky - Nižnánsky, Jožo: 1903-1976; Kiš, Fedor: 1946- (Tatran Bratislava, 1987)
Nestárnúca legenda o sile lásky Omara a Fatimi, ktorá sa odohrala na Trenčianskom hrade. Základom Studne lásky je dávna legenda o vyhĺbení zámockej studne na Trenčianskom hrade. Vytesali ju v nepoddajnej skale Turci na príkaz obchodníka Omara, zaľúbeného do tureckej krásavice Fatmy, ktorá sa dostala na Slovensko ako zajatkyňa. Pán hradu, hrdý a mocný veľmož Štefan Zápoľský, nechcel ju Turkom vydať za nič na svete a preto im dal zdanlivo nesplniteľnú podmienku: pustí ju, ak vyrúbu do trenčianskej skaly studňu. Dejová pútavosť, romantika, napätie, to všetko je v príbehu zo slovenskej histórie.
Keywords: romány autorské; historické romány; romány o láske; Nižnánsky, Jožo, vl. m. Jozef (slovenský autor dobrodružno-historických próz, básnik, publicista, prekladateľ. Nar. 30.08.1903 Brestovany - 07.03.1976 Bratislava); Omar a Fatima; Trenčianský hrad (Slovensko); Trenčianský hrad (Slovensko); legendy o hradoch; próza; slovenská literatúra - texty; Kiš, Fedor (slovenský maliar, grafik, ilustrátor, úžitá a propagačná grafika. * 01.10.1946 Bratislava, Slovensko -)