Bolo-nebolo: Maliarove spomienky k 80. narodeninám - Vodrážka, Jaroslav: 1894-1984 (Mladé letá, 1977)
Elena Chmelová v doslove spomína profesora Vodrážku nielen ako výtvarného pedagóga, ale aj ako priekopníckeho a moderného človeka, ktorý všetkým vštepoval do vedomia, že umenie nie je iba nadanie a roky tvrdej práce, že to je i objav vnútorného pohľadu, záujem o nevšedný tvar a farebný tón, že je to predovšetkým fantázia, vtip a tvorivosť a že toto všetko možno nájsť aj v tom najväčšom nekresliarskom antitalente. Len treba mať odvahu rozdúchať a uplatniť iskierky citu, fantázie, ktoré sú v každom človeku. Kniha je plná jeho osobných spomienok.