Marcus Aurelius (Wie ein Fremder im Vaterland) - Giese, Alexander: 1921-; Barániková, Šarlota: 1923-1996; Vančo, Vladimír; Minarovičová, Elena; Števčeková, Daniela; Marcus, Aurelius Antoninus: 121-180 (Bratislava Obzor, 1985)
Dielo o Markovi Aureliovi, cisárovi v rušnom i tragickom čase markomanských vojen, ktoré napísal rakúsky historik a spisovateľ Alexander Giese, je skoncipované ako esejistické rozprávanie. Giese sa sústredil na posledných sedem dní zo života Marka Aurelia, ktoré zobrazil akoby v žánri dokumentaristickej fikcie. Na uskutočnenie tohto zámeru mu literárne vhodne poslúžili podrobné záznamy tajného cisárskeho pisára Peloplatona, dramaticky funkčne striedané zaujímavými reflexiami cisára pred skonom.V tomto literárnom rámci je však o to dôležitejšia dejepisná faktografia, na ktorej sa rozvíja pisárova aj cisárova - ale aj spisovateľova - cesta premýšľania mnohých závažných otázok ľudského i vladárskeho bytia na zemi.
Z obsahu: Peloplatonov zápis. Úvahy Marka Autelia. Zoznam zemepisných názvov. Ilustr. na front. a predsádkach.
Keywords: romány autorské; historické romány; eseje historické; politické romány; biografické romány; životopisné romány; osobnosti cisárske; cisári rímski; próza; rakúska literatúra - texty; faktorgrafické biografie; Giese, Alexander (rakúsky spisovateľ, prekladateľ rozhlasový a televízny programový riaditeľ, a známy slobodomurár. * 21.11.1921 Viedeň, Rakúsko -); Barániková, Šarlota, rodným menom Žilinčanová (slovenská prekladateľka, redaktorka. Prekladala hlavne umeleckú prózu 20. storočia z angličtiny, ruštiny, ale aj z nemčiny a maďarčiny. * 04.02.1923 Továros, Maďarsko - 28.02.1996 Malacky, Slovensko)