Jeden deň Ivana Denisoviča : (Odin deň Ivana Denisoviča) - Solženicyn, Aleksandr Isajevič: 1918-2008 (Prameň, 1963)
Príbeh človeka nespravodlivo odsúdeného k núteným prácam v sibírskom väzenskom tábore. Jeho deň je naplnený ťažkou prácou na stavbe v podmienkach sibírskej zimy a hlavne nezmerateľnou snahou o prežitie, ktorá sa prejavuje v jeho vzťahu k spoluväzňom a k biednemu, ale vzácnemu jedlu. Autor presvedčivo vysvetlili posun hierarchie hodnôt v živote väzňa. Rubeľ je tam lacnejší ako na slobode, teplo, nekvalitné jedlo, chvíľa odpočinku sú odmenou a impulzom. Ponižovanie jednotlivca je v tábore zákonom. Preto si vrýval do pamäti všetky predpisy a zákazy, aby sa mu desaťročný trest nepredĺžil.