Maryla: Starodávná selanka - Jirásek, Alois: 1851-1930 (Státní nakladatelství dětské knihy, 1967)
Poviedka Maryla priam prekypuje šťastným, čisto jiráskovským humorom i poetickým čarom. Hrdinka novely, mladučká dievčina, sa zrodila v tábore a je preto smelá, až nad ňou ľudia starého rádu trnú hrôzou. Ale to isté platí o starom Buchovcovi. Táborský hajtman sa práve vrátil z Poľska, z boja, a teraz má počas kľudného správcovania Jirkovho sedieť na svojej tvrzi. Šije to s ním a vrie to v ňom. Keď mladý Rozvoda unesie Marylu, je to dôvod k výprave a Zbynek tiahne na nepriateľa. Medzi Domkovom a Sosnovom vypukla "trójska" vojna.