Maryla: Starodávná selanka - Jirásek, Alois: 1851-1930; Filip, Zdeněk: 1930-; Nejedlý, Zdeněk: 1878-1962; Havlová, Františka; Blažek, Jiří: 1922-; Štefánková, Jana (Praha Státní nakladatelství dětské knihy, 1967)
Poviedka Maryla priam prekypuje šťastným, čisto jiráskovským humorom i poetickým čarom. Hrdinka novely, mladučká dievčina, sa zrodila v tábore a je preto smelá, až nad ňou ľudia starého rádu trnú hrôzou. Ale to isté platí o starom Buchovcovi. Táborský hajtman sa práve vrátil z Poľska, z boja, a teraz má počas kľudného správcovania Jirkovho sedieť na svojej tvrzi. Šije to s ním a vrie to v ňom. Keď mladý Rozvoda unesie Marylu, je to dôvod k výprave a Zbynek tiahne na nepriateľa. Medzi Domkovom a Sosnovom vypukla "trójska" vojna.
Doslov: Maryla (Zdeněk Nejedlý). Ediční poznámka. Vysvetlivky. Pre čitateľov od 12 rokov.
Keywords: poviedky autorské; historické poviedky; dievčenské príbehy; poviedky o láske; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 12 rokov; Jirásek, Alois (český prozaik a dramatik, autor množstva historických románov a predstaviteľ realizmu v literatúre. * 23.08.1851 Hronov, pri Náchode ľ ć 12.03.1930 Praha); Blažek, Jiří (český grafik, typograf a ilustrátor kníh a zberateľ umenia. * 30.10.1922 Praha, Česko -); Nejedlý, Zdeněk (bol český historik, muzikológ, literárny historik, politík a verejný činiteľ, ktorý (či už v pozitívnom i negatívnom zmysle) výrazne ovplyvnil české kultúrne ovzdušia dvadsiatych až päťdesiatych rokov 20. storočia. * 10.02.1878 Litomyšl, Česko - 09.03.1962 Praha, Česko)