Filozofská historie - Jirásek, Alois: 1851-1930 (Státní nakladatelství krásné literatúry, hudby a umění, 1958)
Novela Filosofská historie patrí k najčítanejším Jiráskovým dielam. Je obrazom zo života litomyšlských študentov v prvej polovici 19. storočia.