Heidi : (Heidi) - Spyri, Johanna: 1827-1901 (Mladé letá, 1971)
Heidi, je príbeh o dievčatku, sirote, ktoré najprv žije u tety. Keďže sa jej naskytne zamestnanie, asi päťočnú Heidi zavedie k starému otcovi do hôr. Heidi má ojedinelé ochorenie, žije s dedkom v Alpách. Dedko,so svojou drsnou povahou si ju obľúbi. Heidi neskôr pocestuje k Sesemannovcom k ich 12 ročnej zdravotne postihnutej dcére Kláre. učí sa čítať a písať. Cnie sa jej aj za dedkom. Vráti sa k nemu na poľanu, priatelí sa s Petrom. S Klárou si neustále píšu, v lete ju navštívi. Jej návšteva má prekvapivý úspešný priebeh.Kniha je nielen známa svojimi živými obrazmi krajiny, ale aj pre pochopenie toho, ako deti vidia život a svoje pocity.