Heidi (Heidi) - Spyri, Johanna: 1827-1901; Chmelová, Elena: 1920-1995; Lupták, Oto: 1935- (Bratislava Mladé letá, 1971)
Heidi, je príbeh o dievčatku, sirote, ktoré najprv žije u tety. Keďže sa jej naskytne zamestnanie, asi päťočnú Heidi zavedie k starému otcovi do hôr. Heidi má ojedinelé ochorenie, žije s dedkom v Alpách. Dedko,so svojou drsnou povahou si ju obľúbi. Heidi neskôr pocestuje k Sesemannovcom k ich 12 ročnej zdravotne postihnutej dcére Kláre. učí sa čítať a písať. Cnie sa jej aj za dedkom. Vráti sa k nemu na poľanu, priatelí sa s Petrom. S Klárou si neustále píšu, v lete ju navštívi. Jej návšteva má prekvapivý úspešný priebeh.Kniha je nielen známa svojimi živými obrazmi krajiny, ale aj pre pochopenie toho, ako deti vidia život a svoje pocity.
Ilustr. na front. Pre čitateĺov od 11 rokov.
Keywords: Spyri, Johanna (boal švajčiarska spisovateľka pre deti a mládež slávnej románovej postavy Heidi. * 12.06.1827 v Hirzel, kantón Zürich, Švajčiarsko - 07.07.1901 v Zürichu, Švajčiarsko); Chmelová, Elena (slovenská spisovateľka pre deti a mládež, próza, preklad. * 02.11.1920 Budapešť, Maďarsko - 28.03.1995 Bratislava, Slovensko); Lupták, Oto (slovenský akademický maliar, výtvarna tvorba v oblasti maľby, kresby, ilustrácie, voľnej grafiky a graf. designu. * 22.04.1935 Slovensko -); romány autorské; dievčenské romány; spoločenské romány; próza; švajčiarska literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov