Včelárova smrť : (En biodlares död) - Gustafsson, Lars: 1936- (Malá edícia svetových autorov, 1987)
Lars Gustafsson získal najväčší úspech a najpozitívnejší ohlas netradične komponovanou pentalógiou Trhliny v múre, ktorá pozostáva zo samostatných románov Pán Gustafsson osobne, Vlna, Rodinná oslava, Žigmund a Včelárova smrť. Román Včelárova smrť, ktorý tvoria fiktívne zápisky predčasne penzionovaného učiteľa, chorého na rakovinu, je kniha o veľkej statočnosti čeliť bolesti, o veľkom NIE smrti, bohu a inštitúciám, čo človeku bránia prežiť život dôstojne, tak, ako by si to sám želal. Veľkým majstrovstvom sa vyznačujú aj sci-fi príbehy, ktorými učiteľ, včelár Lars Westin poľudšťuje "krajinu bolesti", kde vládne smrť a zánik.