Včelárova smrť (En biodlares död) - Gustafsson, Lars: 1936-; Richter, Milan: 1948-; Richter, Milan: 1948-; Longauer, Ľubomír: 1948-; Chmelová-Handzová, Teodora: 1949-, pozri aj Handzová-Chmelová, Teodora (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Lars Gustafsson získal najväčší úspech a najpozitívnejší ohlas netradične komponovanou pentalógiou Trhliny v múre, ktorá pozostáva zo samostatných románov Pán Gustafsson osobne, Vlna, Rodinná oslava, Žigmund a Včelárova smrť. Román Včelárova smrť, ktorý tvoria fiktívne zápisky predčasne penzionovaného učiteľa, chorého na rakovinu, je kniha o veľkej statočnosti čeliť bolesti, o veľkom NIE smrti, bohu a inštitúciám, čo človeku bránia prežiť život dôstojne, tak, ako by si to sám želal. Veľkým majstrovstvom sa vyznačujú aj sci-fi príbehy, ktorými učiteľ, včelár Lars Westin poľudšťuje "krajinu bolesti", kde vládne smrť a zánik.
Doslov: Začíname ešte raz. Nevzdávame sa (Lars Gustafsson). Včelárová smrť (Milan Richter).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Gustafsson, Lars, celým menom Lars Erik Gustafsson Einar (švédsky spisovateľ a filozof, žijúci v Štokholme. * 17.05.1936 vo Västeras, Švédsko -); včelárske prostredie; próza; švédska literatúra - texty; Richter, Milan (slovenský básnik, dramatik, prekladateľ, publicista a knižný vydavateľ. * 25.07.1948 Bratislava, Slovensko -); Longauer, Ľubomír (slovenský maliar, grafik, vysokoškolský pedagóg, 2.6.1948 Banská Bystrica -)