Slovo a obraz - Benka, Martin: 1888-1971 (Slovo a obraz, 1982)
Martin Benka zaiste nie je literát: píše, ako mu jazyk narástol, či skôr, ako si ho vycibril. Miloval hudbu, nadovšetko sa vyznal vo svojom diele. Aj keď píše, aj vtedy maľuje a počúva hudbu. V takých črtách, ako sú Drobničky z potuliek slovenskými krajmi vidieť jeho maliarsku ruku a cítiť ucho, ktoré zachytilo presne pôvodnú hudbu reči - tam sa aj Benkovo prosté rozprávanie najviac približuje skutočnej literatúre. Ale tu nejde o literatúru, nie najmä o literatúru. Ide tu o osobnosť, o čriepky, za ktorými dovidieť úplnosť a celistvosť ľudskej a umeleckej osobnosti Martina Benku, ako ju poznáme odinakiaľ, z maliarskeho diela alebo z Pamätí. V publikácii rozpráva Martin Benka o sebe, o kraji a o ľuďoch.