Historické hry. Dramatizácie. Libretá - Hurban-Vladimírov, Vladimír: 1884-1950; Filip, Michal; Kapitány, László; Filip, Michal; Filip, Michal; Demák, Miroslav; Štúr, Ľudovít: 1815-1856; Matúš Čák Trenčiansky: asi 1252-1321 (Nový Sad Obzor, 1988)
Súborné dielo Vladimíra Hurbana Vladimírova zv. 2.
Obsah: Reštaurácia. Trenčianský Matúš. Pekná, nová, maľovaná kolíska. Ľudovít Štúr. Mataj. Nápitok lásky. Vršatského hradu verný Budiač. Matúš Trenčianský. Bibliografia historických hier, dramatizácií a libriet. Bibliografia hudby.
Keywords: Hurban Vladimírov, Vladimír, bol synom Vladimíra Hurbana a Augusty Štúrovej. Po mame bol vnukom Jána Štúra (brat Ľudovíta Štúra). Po otcovi bol vnukom Jozefa Miloslava Hurbana a Aničky Jurkovičovej a synovcom Svetozára Hurbana Vajanského (srbský kňaz, dramatik a publicista. * 04.08.1884 Stará Pazova, Srbsko - 28.09.1950 Stará Pazova, Srbsko); divadelné hry; hry divadelné; dramatizácie; libretá; historické hry; hry historické; divadlo; hudobná biografia; dramatická tvorba; Štúr, Ľudovít, pseudonymy: B. Dunajský, Bedlivý Ludorob, Boleslav Záhorský, Brat Sloven, Ein Slave ai (bol slovenský politik, filozof, historik, jazykovedec, spisovateľ, básnik, publicista, redaktor a pedagóg. Je po ňom pomenovaná planétka (3393) Štúr. Ľudovít Štúr bol najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života a vedúca osobnosť slovenského národného obrodenia v polovici 19. storočia, kodifikátor slovenského spisovného jazyka založeného na stredoslovenských nárečiach (okolo 1843), jeden z vedúcich účastníkov Slovenského povstania v rokoch 1848-1849 a poslanec uhorského snemu za mesto Zvolen v rokoch 1847-1848. * 28.10.1815 Uhrovec, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko) - 12.01.1856 Modra, Rakúske cisárstvo (dnes Slovensko); Matúš Čák Trenčiansky (bol uhorský šľachtic a vojvodca. Svojich čias najmocnejší muž a vládca celého terajšieho západného a stredného Slovenska. Prezývaný i pán Váhu a Tatier. * asi 1252 - 18.03.1321 Trenčín, Slovensko); próza; srbská literatúra - texty