Raffael : (Il ragazzo Raffaello) - Cristofanelli, Rolando: 1916- (Osudy slávnych, 1986)
Rolando Cristofanelli, spisovateľ a historik umenia nemal ľahkú úlohu, pretože zo života Raffaela Santiho sa zachovalo málo autentických správ. Pokúsil sa preniknúť k Raffaelovej osobnosti znútra, zrekonštruovať jeho názory na svet, na ľudí a na umenie. Fiktívny denník, ktorý si umelec začína písať ešte v detstve, zavedie nás najprv do Perugie, kde sa mladík zaúča do tajov maliarskeho remesla. Nasleduje Florencia, kde sa Raffael márne pokúša uplatniť. A napokon Rím, kde sa konečne dočká vytúženej slávy, bohatstva a uznania.