Leonardo da Vinci 1: Historický román (Voskresšije bogi - Leonardo da Vinči, tom 1) - Merežkovskij, Dmitrij Sergejevič: 1865-1941; Dvořáková-Žiaranová, Ružena: 1930-; Turčány, Viliam: 1928-; Cajchan, Juraj: 1941-; Kostolanská, Hana: 1928-2017 (Bratislava Tatran, 1967)
Román Leonardo da Vinci, samostatná stredná časť románovej trilógie Kristus a Antikrist, je veľkolepý obraz renesančnej epochy oživený najzaujímavejšími postavami vtedajšieho politického, náboženského a umeleckého života.
Obsah: Biela diablica. Ecce Deus - Ecce Homo. Jedovaté plody. Sabat stríg. Nech sa stane vôľa Tvoja. Denník Giovanniho Beltraffia. Spálenie svetských márností. Zlatý vek. Dvojníci.
Keywords: Merežkovskij, Dmitrij Sergejevič (bol ruský symbolistický básnik, kritik, spisovateľ a konzervatívny politický mysliteľ. * 14.08.1865 Petrohrad, Rusko - 09.12.1941 Paríž, Francúzsko); romány autorské; historické romány; 15.-16. stor; biografické romány; životopisné romány; osobnosti maliarské; maliari talianský; Dvořáková-Žiaranová, Ružena (slovenská prekladateľka z ruštiny, ukrajinčiny a francúzštiny. * 27.04.1930 Iľanovo, dnes Liptovský Mikuláš, Slovensko -); Cajchan, Juraj (slovenský architekt, spisovateľ, ilustrátor, karikaturista, fotograf. Zameriava sa na tvotbu "čistého" kresleného humoru. Žije a pracuje v Göteborgu vo Švédsku. * 19.11.1941 v Bratislave, Slovensko -); Turčány, Viliam (slovenský básnik s príkladom k neosymbolizmu a poetizmu, literárny vedec, prekladateľ, 24.2.1928 Suchá nad Parnou -); Leonardo da Vinci, celým menom Leonardo di ser Piero da Vinci (bol taliansky renesančný architekt, hudobník, vynálezca, sochár a maliar. Bol opísaný ako archetyp "renesančného človeka" a ako univerzálny génius. Leonardo je slávny pre svoje majstrovské obrazy ako Posledná večera a Mona Líza. Tiež je známy ako tvorca mnohých vynálezov, ktoré predvídali modernú technológiu, ale ktoré boli len výnimočne skonštruované počas jeho života. Navyše pomohol rozvinúť anatómiu, astronómiu a stavebníctvo. * 15.04.1452 Anchiano pri meste Benátky, Taliansko - 02.05.1519 zámok Clos Lucé, Amboise, Francúzsko); Kostolanská, Hana, rodným menom Anna Ušáková (bola redaktorka, recitátorka bratových básní. Sestra talentovaného básnika katolíckej moderny, kňaza Pavla Ušáka Olivu (1914-1941). "Zvolil si pseudonym Oliva. Zomrel vo veku dvadsaťsedem rokov a zanechal len jedinú básnickú zbierku Oblaky. * 25.04.1928 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko - 18.01.2017 v Kátloviciach, pri Trnave, Slovensko)