Záplava z mora : (Ľ invasion de la mer) - Verne, Jules: 1828-1905 (Knihy Julesa Verna, 1970)
Záplava mora - príbeh kapitána Hardigana, sa odohráva v exotickom prostredí Alžírska a Tunisu na začiatku 20 storočia. Kapitán sprevádza inžiniera Schaller na jeho prieskumnej výprave. Schaller plánuje vytvoriť uprostred Sahary more, ktoré by zaviedlo vodu Stredozemného mora do tých oblastí Sahary, ktoré ležia pod úrovňou jeho hladiny. Ale narazil na odpor domorodých Tuaregov.