Záplava z mora (Ľ invasion de la mer) - Verne, Jules: 1828-1905; Nejeschleba, Felix: 1928-; Šesták, František: 1935-2004 (Bratislava Mladé letá, 1970)
Záplava mora - príbeh kapitána Hardigana, sa odohráva v exotickom prostredí Alžírska a Tunisu na začiatku 20 storočia. Kapitán sprevádza inžiniera Schaller na jeho prieskumnej výprave. Schaller plánuje vytvoriť uprostred Sahary more, ktoré by zaviedlo vodu Stredozemného mora do tých oblastí Sahary, ktoré ležia pod úrovňou jeho hladiny. Ale narazil na odpor domorodých Tuaregov.
Výslovnosť cudzích mien. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; Verne, Jules, celým menom Jules Gabriel Verne (bol francúzsky spisovateľ dobrodružných románov, vedceko-fantastických románov, sci-fi žánru. Jeho knihy sú dodnes obľúbené hlavne medzi mládežou. * 08.02.1828 Nantes, Francúzsko - 24.03.1905 Amiens, Francúzsko); exotické prostredie; Sahara (Afrika); próza; farncúzska literatúra - texty; Sahara (Afrika); pre čitateľov od 11 rokov; Šesták, František (český maliar, ilustrátor. Vo veľkej miere sa venoval ilustráciám kníh hlavne s westernovou a indiánskou tématikou - známe Mayovky a tiež portrétom. Od roku 1964 sa usadil v Bratislave natrvalo. * 10.09.1935 v Sazoviciach na Morave, Česko - 14.07.2004 Bratislava, Slovensko)